Voorstelling Maarten en Maarten

Op zaterdag 18 november 2023 vond er in de Domkerk in Utrecht een bijzondere optreden plaats. Maarten & Maarten, een modern mirakelspel met een ‘bite’. In een volle Domkerk was er voor jong en oud iets te beleven in deze nieuwe familievoorstelling.

Een spannend verhaal in aansluiting bij de viering van Sint Maarten een week eerder. De jonge Maarten (gespeeld door Jesse Wijngaard) gaat met behulp van de verteller Sulpicius Severus (gespeeld door Harm Huson) op zoek naar Martinus van Tours, de bisschop die later Sint Maarten werd. Een reis door de tijd, met belevenissen in 4e eeuw, in de Middeleeuwen, in de Barok en nu. En de ‘bite’ zit hem natuurlijk in de manier waarop de ontmoeting gebeurt…

Aangevuld met de mooiste Sint Maartenliedjes, gezongen door kinderen uit groep 7 van de Kathedrale Koorschool. En voorzien van bijpassende orgelmuziek op twee orgels, Jan Hage bespeelde het monumentale Bätzorgel en Leander Schoormans liet het Doe-orgel van Orgelkids klinken. En hoe! Met mooie muziek en met verrassende klanken om het verhaal te illustreren, zoals de gakkende ganzen.

Het scenario is geschreven (en geregisseerd) door Gesineke Veerman, naar een idee van Lydia Vroegindeweij.

Hieronder vind je een video met mooie momenten uit de voorstelling en een fotoreportage.

Fotoreportage

Naast de video zijn er ook nog veel mooie foto’s gemaakt. Hier vind je een selectie. (Klik op de foto voor een groter beeld en om te bladeren door de serie.) Voorafgaand aan de voorstelling was er een workshop orgel bouwen, waarin kinderen het Doe-orgel in elkaar hebben gezet.

Wordt vervolgd!

Deze voorstelling willen we graag volgend jaar herhalen. In de Domkerk, maar ook elders. Wist je dat er zo’n 100 kerken zijn die gewijd zijn aan Sint Maarten? Elke kerk die Martinikerk of Maartenskerk heet dagen we dus graag uit om deze voorstelling te presenteren. Natuurlijk kan dat ook met je eigen koor en organisten. De materialen en  advies stellen we graag ter beschikking. Neem contact op met Orgelkids voor meer informatie.

De scenes in het kort

SCENE 1 – De ontmoeting

Liederen: Ach, de donk’re nacht en Daar rijdt door de avond

Maarten ontmoet verhalenverteller Sulpicius Severus en maakt hem duidelijk dat hij echt niet van het zoete en schijnheilige gedoe rond Sint Maarten houdt. Maar ‘superfan’ Severus denkt daar heel anders over. Hij kan hem veel meer verhalen vertellen dan het bekende verhaal over die mantel. En misschien kan hij zelfs wel Maarten in contact brengen met Martinus in een reis door de tijd. De muziek brengt ons terug naar het jaar 350.

SCENE 2 – Arm en rijk

Die hele grote sprong in de tijd was duidelijk teveel gevraagd. Maarten moest zelfs rennen voor zijn leven. Severus bedenkt dat het beter in kleinere stappen kan. Hij neemt Maarten daarom eerst maar eens mee naar de 18e eeuw, een tijd met grote verschillen tussen arm en rijk. Maarten heeft daar wel een mening over.

Lied: Sinte Maarten ik heb het zo koud

SCENE 3 – Mantel en handel

Dan zijn we klaar voor een volgende stap, nog wat verder terug in de tijd. Die brengt ons in de Middeleeuwen. Een tijd waarin men graag gelooft in wonderen en waarin het bijgeloof leidt tot een levendige handel in alles wat maar van de heilige Martinus kan zijn geweest. Zijn mantel, ook wel kappa genoemd, wordt verhandeld in hele kleine stukjes en mensen zijn ervan overtuigd dat die geluk brengen. Maarten maakt zich kwaad over zoveel commercie en misleiding.

Lied: Kip, kap, kogel

SCENE 4 – De boom van de heidenen

De volgende stap terug in de tijd brengt ons eindelijk terug naar de 4e eeuw, de tijd waarin Martinus leefde. Misschien heeft Maarten nu een betere kans om hem te ontmoeten. Maar…. Martinus heeft vooral aandacht voor iedereen die hij wil bekeren tot het christendom. Daarbij krijgt hij het ernstig aan de stok met de heidenen die hun heilige boom willen vereren. Zou Martinus het er levend van af brengen?

Lied: Er staat een boom daarbuiten

SCENE 5 – Ontmoeting?

Severus vertelt het vervolg van het verhaal, over hoe het Martinus in zijn strijd met de heidenen vergaat. En ook mooie verhalen over situaties waarin Martinus tot voorbeeld wordt gesteld. Maar ja, Maarten is niet echt tevreden, want komt er nou nog wat van die ontmoeting? Dan verrast Severus hem met zijn laatste verhaal!

Lied: Het schemert al

Muziekfragment uit scene 2 (18e eeuw)

Tijdsperiode van de Barok, geïllustreerd met de Passacaglia van J.S. Bach op het Doe-orgel, en daarna overgenomen op het grote orgel.

 

Wil je op de hoogte blijven en geen nieuws missen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief.

Recente berichten

Reportage uit Wenen

Vandaag vonden we op Youtube een leuke videoreportage van het programma ‘Floh im Ohr’. De opnames zijn twee jaar geleden gemaakt in Wenen tijdens een

READ MORE »

Grote orgel-schoonmaak

Voor Pasen hadden de kinderen van basisschool Mengendamm het grote Ott-orgel al leren kennen en ervaren tijdens een rondleiding. Nu hielpen ze actief mee met

READ MORE »

Doe-beiaard

Het succes van het Doe-orgel riep bij de beiaardiers de wens op om ook een dergelijk bouwpakket voor een carillon te ontwikkelen. Orgelkids heeft met

READ MORE »

Projects

Educational projects working with the Orgelkids organ kit can be found in many countries: