Van chaos naar orde – zo gaat een workshop

De kern van een workshop met het Doe-orgel is simpel: van chaos naar orde, …uhh sorry…. naar ORGEL!

Een kist met 128 onderdelen, het materiaal vooral ongeordend op een tafel leggen, en vervolgens met de kinderen bespreken wat ze allemaal zien. Welke vormen zie je, en van welke materialen is het gemaakt? Dat is voldoende voor de eenvoudige en doeltreffende start van een leuke workshop orgel bouwen.

Dan krijgen de bouwers de boodschap dat er in elke werkplaats van een orgelbouwer bepaalde specialisten werken, die uiteindelijk alleen samen een goed orgel kunnen maken. Zo schep je eenvoudig maar duidelijk de juiste verwachtingen: we gaan in groepjes aan het werk, ieder groepje heeft een eigen belangrijke taak en straks komt alles samen en kunnen we echt muziek maken.

De instructiekaart bij elke taak vormt een goed houvast met weinig tekst en veel beeld. Eerst dienen ze als ‘boodschappenlijstje’: wat heeft jouw groepje nodig van de tafel? Vervolgens zien de kinderen stap voor stap wat ze moeten doen. Slechts een paar korte aanwijzingen zijn soms nodig om aan de slag te kunnen gaan.

Zo zag dat eruit op 18 november 2023 in de Domkerk in Utrecht, waar kinderen het Doe-orgel bouwden, dat direct daarna een belangrijke rol had in de familievoorstelling Maarten & Maarten. En natuurlijk mochten de bouwers ook nog even naar boven om bij het grote orgel te kijken.

[Klik op een foto voor een vergroting en om te kunnen bladeren.]

Wil je op de hoogte blijven en geen nieuws missen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief.

Recente berichten

Reportage uit Wenen

Vandaag vonden we op Youtube een leuke videoreportage van het programma ‘Floh im Ohr’. De opnames zijn twee jaar geleden gemaakt in Wenen tijdens een

READ MORE »

Grote orgel-schoonmaak

Voor Pasen hadden de kinderen van basisschool Mengendamm het grote Ott-orgel al leren kennen en ervaren tijdens een rondleiding. Nu hielpen ze actief mee met

READ MORE »

Projects

Educational projects working with the Orgelkids organ kit can be found in many countries: