Een Europese onderscheiding voor Orgelkids

Tot onze grote vreugde heeft Orgelkids een mooie Europese erkenning gekregen. Ons project is verkozen tot: Religieus Erfgoed Innovator van het Jaar 2022! Deze prijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt door de organisatie Future for Religious Heritage (FRH), een Europees project ter bevordering van erfgoedbehoud.

"De Stichting Kerkmuziek Netwerk is door de jury geselecteerd als Religieus Erfgoed Innovator van het Jaar voor haar project Orgelkids. Dit initiatief brengt kinderen op een zeer aansprekende manier in contact met pijporgels: met een orgel dat bestaat uit 128 houten onderdelen, die de kinderen zelf in elkaar moeten zetten. Eenmaal gebouwd kan dit houten orgel muziek produceren. De unieke methodiek van Orgelkids ontstond in 2009 in Nederland, maar is uitgegroeid tot een wereldwijde beweging in meer dan 20 landen."

De prijs werd gelanceerd op 9 mei 2022 met als doel uitmuntendheid te vieren en de beste praktijken op het gebied van de bescherming, opwaardering en bevordering van Europees religieus erfgoed onder de aandacht te brengen. De eerste editie is gewijd aan het thema duurzaamheid, een van de vijf pijlers van het actiekader voor cultureel erfgoed van de Europese Commissie.

De vijf geselecteerde projecten illustreren de verschillende facetten van duurzaamheid en laten zien dat innovatie niet digitaal hoeft te zijn. FRH hoopt dat deze uitmuntende voorbeelden als inspiratie zullen dienen voor de culturele sector en de inspanningen van erfgoedorganisaties laten zien om te zorgen voor een duurzamere toekomst voor cultureel religieus erfgoed.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking van de Innovator van het Jaar voor Religieus Erfgoed vond plaats in Lund, Zweden, op 21 april 2023 tijdens de tweejaarlijkse FRH-conferentie “European Sustainable Religious Heritage“.

Wil je op de hoogte blijven en geen nieuws missen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief.

Recente berichten

Reportage uit Wenen

Vandaag vonden we op Youtube een leuke videoreportage van het programma ‘Floh im Ohr’. De opnames zijn twee jaar geleden gemaakt in Wenen tijdens een

READ MORE »

Grote orgel-schoonmaak

Voor Pasen hadden de kinderen van basisschool Mengendamm het grote Ott-orgel al leren kennen en ervaren tijdens een rondleiding. Nu hielpen ze actief mee met

READ MORE »

Doe-beiaard

Het succes van het Doe-orgel riep bij de beiaardiers de wens op om ook een dergelijk bouwpakket voor een carillon te ontwikkelen. Orgelkids heeft met

READ MORE »

Projects

Educational projects working with the Orgelkids organ kit can be found in many countries: