Orgelkids past prima bij techniek-evenementen

Elleboogje drukken met robots en 3D-printers. Dat is de uitdaging die Orgelkids USA vol overgave aanging op 16 en 17 september 2023 tijdens het Oregon Science Festival in het Oregon Museum of Science and Industry (OMSI).

Op Facebook deelden ze deze fraaie foto. “It always feels sooo right to be rubbing elbows with robots and 3D printers at Science Festivals and Maker Faires. Orgelkids is part music, part engineering, part physics and totally engrossing!
#orscifest 2023.”

Andere techniek-festivals in de wereld

Orgelkids Doe-orgels hoort prima thuis op dit soort festivals. Het is een goede mogelijkheid om ander publiek te bereiken met het orgel door de invalshoek van de techniek centraal te stellen. Een ambachtelijk orgel bouwen is immers net zo uitdagend als de botten van een dinosaurus reconstrueren of met een 3D-printer iets maken.

Vaak zijn het evenementen van een museum zoals in dit voorbeeld, maar er bestaat ook de wereldwijde formule van de Maker Faire (opgezet door het Amerikaanse tijdschrift Make). In veel landen en steden wordt dit evenement jaarlijks georganiseerd, ook in Nederland (in Eindhoven en Delft).

Inspiratie nodig?

Een workshop met het Doe-orgel past prima in deze omgeving, maar dat vereist natuurlijk wel een andere uitnodiging waarin de techniek tot uitdaging wordt gemaakt. Hieronder vind je ter inspiratie het voorbeeld van Orgelkids USA (met rechts de vertaling).

Woohoo!!! Guess where we’ll be this weekend!
Orgelkids USA is part music, part engineering, part physics and totally engrossing! Our pile of 133 handcrafted wood pieces engages #orscifest attendees, enticing them to construct a working, two-octave, 48-pipe organ. At the Orgelkids booth, people interface with an ancient instrument that dates back to the 3rd century BC and long represented the leading edge of technology and the peak of mechanical complexity (until the Industrial Revolution). By building the organ, folks gain an innate understanding of how this complex instrument works. They also get hands-on experience with tusked tenon joints… a technique Makers have been using for over 7,000 years! Ancient engineering! And did you know pipe organ components played a crucial role in measuring the speed of light?!? Come build the King of Instruments* at #OMSI this weekend!
(*Mozart’s moniker for the pipe organ)
Early birds on Saturday may even get to help assemble the organbike!!!

Woohoo!!! Raad eens waar we dit weekend zijn!
Orgelkids USA is deels muziek, deels techniek, deels natuurkunde en helemaal boeiend! Onze stapel van 133 handgemaakte houten stukken houdt #orscifest bezoekers bezig en verleidt hen tot het bouwen van een werkend, twee-octaafs, 48-pijps orgel. Bij de stand van Orgelkids komen mensen in aanraking met een eeuwenoud instrument dat dateert uit de 3e eeuw voor Christus en lange tijd het toppunt van technologie en mechanische complexiteit vertegenwoordigde (tot de Industriële Revolutie). Door het orgel te bouwen krijgen mensen een duidelijk inzicht in de werking van dit complexe instrument. Ze doen ook praktische ervaring op met penverbindingen… een techniek die Makers al meer dan 7000 jaar gebruiken! Oeroude techniek! En wist je dat de onderdelen van een pijporgel een cruciale rol hebben gespeeld bij het meten van de lichtsnelheid? Kom dit weekend de Koning der Instrumenten* bouwen bij #OMSI!
(*Mozart’s bijnaam voor het pijporgel)
Vroege vogels op zaterdag mogen misschien zelfs helpen met het in elkaar zetten van de orgelfiets!!!

Terugblik 2018

In 2018 nam Orgelkids USA deel aan de Portland Mini Maker Faire in Oregon. Een goede reden om kort van te voren Peter, Simon en hun ouders uit te nodigen in de tv-studio.

Wil je op de hoogte blijven en geen nieuws missen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief.

Recente berichten

Reportage uit Wenen

Vandaag vonden we op Youtube een leuke videoreportage van het programma ‘Floh im Ohr’. De opnames zijn twee jaar geleden gemaakt in Wenen tijdens een

READ MORE »

Grote orgel-schoonmaak

Voor Pasen hadden de kinderen van basisschool Mengendamm het grote Ott-orgel al leren kennen en ervaren tijdens een rondleiding. Nu hielpen ze actief mee met

READ MORE »

Projects

Educational projects working with the Orgelkids organ kit can be found in many countries: