Orgelkamp op Tjörn

Het jaarlijkse Internationale Orgelfestival in Göteborg (Zweden) kent ook een ‘klein orgelfestival’ met een specifiek aanbod voor de jeugd. In 2023 bestond dat, naast workshops orgel bouwen voor schoolklassen in de stadsbibliotheek, ook uit een orgelkamp.

Van 13 tot en met 15 oktober kwamen 22 kinderen in de leeftijd van 8 tot 15 bij elkaar op het eiland Tjörn voor allerlei activiteiten rond het orgel. Het begon op vrijdag met een bezoek aan het grote orgel in het Konserthuset in Göteborg. Daarna werd het kamp opgeslagen op het eiland. Op zaterdag waren er workshops en orgellessen in kleine groepjes in verschillende kerken op het eiland met verschillende docenten. Zaterdagavond was er een workshop Doe-orgel bouwen met Lydia Vroegindeweij.

Klankverhalen

Nadat het orgel was gebouwd, kregen de kinderen eerst de mogelijkheid om klanken te verkennen. In een soort vraag- en antwoordspel speelden ze om beurten een regel. Daarna volgde de opdracht om in kleine groepen een kort verhaaltje te bedenken en dat in circa 1 minuut in klank te vertellen. De kinderen bedachten zeer creatieve verhalen en haalden alles uit het orgel. Zoals bijvoorbeeld in een verhaal over een skelet dat tot leven kwam. Door de spelen met alle registers dicht hoorde je vooral het gerammel van toetsen en abstracten en zo werd het rammelen van de botten uitgebeeld.

In deze video zie je fragmenten van dit deel van het leuke orgelkamp.

Meer lezen over de opzet van dit orgelkamp? Kijk op:
https://www.organacademy.se/orgellager-pa-tjorn

Wil je op de hoogte blijven en geen nieuws missen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief.

Recente berichten

Reportage uit Wenen

Vandaag vonden we op Youtube een leuke videoreportage van het programma ‘Floh im Ohr’. De opnames zijn twee jaar geleden gemaakt in Wenen tijdens een

READ MORE »

Grote orgel-schoonmaak

Voor Pasen hadden de kinderen van basisschool Mengendamm het grote Ott-orgel al leren kennen en ervaren tijdens een rondleiding. Nu hielpen ze actief mee met

READ MORE »

Projects

Educational projects working with the Orgelkids organ kit can be found in many countries: